Blog

Nastavak radova – rekonstrukcija krova

Zahvaljujući ambasadi SR Njemačke u BiH započela je rekonstrukcija krova zgrade pivnice.

O tome kako je sve proteklo piše nam Muamer Čivić Čiva

“U septembru prošle godine smo ušli u devastiranu zgradu pivnice i počeli odmah sa uređenjem glavne sale. Sve smo finansirali iz svog projekta. Stvorili smo osnovne uslove i imali već mnoge aktivnosti u zgradi. Pošto je zgrada devastirana krenuli smo u potragu za sredstvima za rekonstrukciju. Imali smo sastanke sa mnogim ambasadama, organizacijama i pojedincima. Među ambasadama sa kojima smo stupili u kontak su holandska, američka, italijanska, švedska, norveška i njemačka ambasada sa kojima smo imali sastanke po najmanje dva puta. Svima smo objasnili naši priču i situaciju i svi su pozitino reagovali i izrazili želju da pomognu, ali su nam rekli da je jako teško pronaći sredstva za rekonstrukciju objekata. U njemačkoj ambasadi smo rekli da nam je prioritet krov zgrade i oni su nam ukazali svoje povjerenje i odobrili sredstva u iznosu od 10 000 eura za sanaciju i zamjenu krova. Mi smo jako zahvalni i trudićemo se da opravdamo ukazano povjerenje. Sada ulazimo u zimu sa novim krovom. Time smo rješili veliki problem i zaštitili zgradu od daljeg propadanja.

U julu smo započeli rekonstrukciju backstage prostorije u kojoj borave bendovi koji nastupaju u pivnici. Rekonstrukcija te prostorije je započela od strane međunarodnog foruma solidarnosti Emmaus BiH. Rekonstrukciju su započeli volonteri iz cijelog svjeta koji su bili u Srebrenici povodom 13-og kampa mira koji organizuje Emmaus. Nadamo se da će uskoro završiti backstage i njima se zahvaljujemo za podršku. Pored zamjene krova i oluka u sklopu ovog projekta biće uklonjen i naknadno nazidani objekat na zgradi koji već godinama narušava izgled centra grada. Naš je cilj da svi zajedno napravimo jednu lijepu i trajnu priču koja će konačno promjeniti imidž grada i vratiti nadu.

Pozivamo sve da nam se pridruže i podrže ovu priču. Da budu dio priče a mi ćemo, sada sa novim krovom, nastaviti organizovati aktivnosti i pokušati naći sredstva za ostatak zgrade. Sada nam je novi prioritet stolarija, grijanje i određena tehnička oprema. Zahvaljujemo se svima koji na bilo koji način podržavaju i doprinose našem cilju, a posebno se ispred udruženja Srebrenica Wave zahvaljujemo vladi SR Njemačke. ”

Od septembra 2016 do danas nastupalo je više od 50 bendova iz regije i evrope. Prošlog mjeseca je uspešno završen četvrti Srebrenica Wave Festival. Tokom festivala, pored muzike su se puštali filmovi, organizovale se radionice i predstave za djecu.

Novembar fest II – Po drugi put je organizovan Novembar Fest gde će nastupati S.P.U.K (Sarajevo), ZOMBIES NO (Pariz) i SMF (Beograd), pozivamo vas da nam se pridružite i uljepšate ovu, još jednu aktivnost u nizu. Koncert je 09.11.2018 sa početkom u 21h u prostorijama pivnice. Dobrodošli!