O Srebrenica Wave

Uzimajući u obzir činjenicu da muzika ne poznaje granice i da je jedna od ključnih komponenti za proces izgradnje mira, jer nudi emocionalno olakšanje i pomaže komunikaciju potrebnu za pomirenje i suživot, grupa mladih iz Srebrenice, 2008. godine osnovala je bend “Stari grad”, kasnije preimenovan u “Afera”.

Podstaknuti vjerom da samo radeći zajedno možemo postati i opstati te svjesni da se s okolnostima koje vladaju treba suočiti što prije, bend je tada došao na ideju da organizuje svirke na raznim mjestima u gradu, mjestima gdje su prije rata održavana kulturna dešavanja i muzički koncerti, a na kojima se proteklih 20 godina ništa nije dešavalo.

Kako je sve počelo?

U tim trenucima, bend sastavljen od dvije etničke grupe, zaraćene u proteklom ratu, je dokazao da mogu i žele raditi zajedno, služeći se muzikom kao najboljim alatom za razbijanje predrasuda između ljudi. Mnogi ljudi o Srebrenici žele prikazati pozitivne i lijepe priče ali zbog teške prošlosti takve redovno odu u drugi plan. Ovo je konkretna, pozitivna priča o životu i suživotu, razumijevanju i ljubavi, borbi i najvažnije – priča o mladosti. U teškim i bolnim situacijama, bend je dokazao da su ratovi, neslaganja i ubijanja samo ružni historijski izuzetak. 2011. godine bend “Afera” je nagrađen ordenom grada Srebrenice, najvećom nagradom koju opština može nekome da dodjeli. U konkurenciji velikog broja NVO-a (nevladinih organizacija), političkih, pravnih i fizičkih subjekata, lokalne vlasti su se 2011. godine složile da je naš bend imao najveći doprinos u razvoju grada.

Sama ideja o osnivanju Udruženja je krenula 2016. godine, kada su članovi benda uz podršku opštine Tilburg, organizacije Portagora, Emmaus France i Svjetske Alijanse Solidarnosti Franco Bettoli (World Solidarity Alliance Franco Bettoli), organizovali prvi “Srebrenica Wave” festival. Ovaj projekat prvenstveno je napravljen sa ciljem doprinosa procesu afirmacije kulture i kulturnih dešavanja u Srebrenici kroz organizaciju aktivnosti za mlade ali i s ciljem pomoći marginaliziranim mladima iz ruralnih i etnički podijeljenih područja, učeći ih pomirenju, ravnopravnosti, mogućnostima i važnosti zajedničkih akcija.

Prvi festival je značajno unaprijedio kontakte, razmjenu iskustava i znanja, te izgradnji mostova između Srebrenice i kulture Europskih zemalja. Bez obzira na otežavajuće okolnosti, nakon ovoga, organizovan je drugi, zatim treći festival i pored toga još mnoštvo drugih muzičkih događaja, aktivnosti i projekata a sve sa istim ciljem koje Udruženje i danas prati.

Prvi događaji

Ulaganje u zgradu

Festival

Udruženje

U aprilu 2018. godine, Udruženje Srebrenica Wave je upisano u Registar Udruženja kod Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, čime je ozvaničen dosadašnji trud, rad i zalaganje, kao i obaveza ka ispunjenju misije, vizije i zadanih ciljeva. 

Registrovano kao nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, osnovano na slobodnom povezivanju i udruživanju građana radi ostvarivanja zadanih ciljeva. Ključne vrijednosti na kojima se zasniva rad Udruženja Srebrenica Wave su mirovni aktivizam, posvećenost zajednici, saradnja, hrabrost i društvena pravda.

Polja djelovanja:

– Mirovni aktivizam

– Kultura i umjetnost

– Izgradnja zajednice

– Razvoj organizacije

Misija

Mirovnim aktivizmom, kulturom i umjetnošću, te „izgradnjom zajednice“, Srebrenica val povezuje ljude, stvara okruženje za razvoj pojedinaca i zajednice, potiče kulturno i umjetničko stvaralaštvo i ekonomski napredak, pruža jedinstven prostor za izražavanje i realizaciju društveno korisnih ideja, misli i djela.

Vizija

Ekonomski stabilna zajednica posvećena socijalnoj pravdi, miru, jednakosti i boljitku.